sâmbătă, 10 octombrie 2015

Întâlnirea cu vikingii

De cele mai multe ori, în momentul în care m-am decis în privinţa locurilor pe care vreau sa le vizitez, am încercat să elimin din listă locurile clasice care apar pe primele pagini ale pliantelor de turism, destinațiile aglomerate de turişti grăbiți să bifeze câteva obiective turistice. Îmi place să vizitez un loc pentru a suprinde comunitatea așa cum se comportă într-o zi obișnuită și pentru prietenii pe care o să-i gasesc acolo.

Copenhaga, în vara anului 2014, a corespuns acestor criterii minimale şi iată-mă pentru prima dată în drum spre o ţară nordică. Din păcate, la acea vreme nu exista o rută directă București-Copenhaga așa că a trebuit să cercetez puțin pentru a descoperi cea mai bună variantă cu escală. Air Baltic reintrodusese la începutul anului 2014 curse regulate Bucureşti - Riga, oferind o mulţime de legături către ţările nordice. Prețul avantajos, escala scurtă din Riga și curiozitatea m-au făcut să-i aleg. Zborul a fost unul cu puţine emoţii, şi asta nu din prisma faptului că un avion al Malaysian Airlines fusese doborât în Ucraina într-o perioadă de timp destul de apropiată de zborul meu, ci din cauza timpului limitat pe care îl ai la dispoziţie în Riga pentru a prinde avionul de legătură şi din cauza dezorganizării din aeroport, lucru remarcat şi la zborul de întors.

Dar după câteva ore de zbor, iată-mă pe pământ danez, ”lovit” puțin de un soare pe care poate nu-l anticipam. De pe lângă modernul aeroport identific autobuzul care mă va duce în centrul orașului, de-a lungul străzii Amagerbrogade, îmi găsesc un loc confortabil și pentru 20-30 de minute nu reușesc să-mi dezlipesc privirea de la elegantele cartiere ale capitalei daneze, de la casele frumos întreținute, de la curățenia unei capitale nordice. Renunțând la a mai număra stațiile, în momentul când mă prind că autobuzul a intrat pe Amagerbrogade încep să mă ”alertez” și să caut cu privirea un anumit aprozar la care țineam minte că ar trebui sa cobor. Identific aprozarul și mă trezesc în mijlocul unui cartier cochet, cu blocuri nu foarte înalte de 3-4 etaje, așezate pe străzi paralele ca niște ”afluenți” ai mai celebrei străzi, mai sus amintite. Toate au o anumită tipologie nordică având un aspect înghesuit, cu camere înalte și scări interioare abrupte, în formă de spirală.






În fine, timpul de pierdut este limitat și că nu pot să mă bucur foarte mult de atmosfera pașnică a cartierului pentru că pornim într-o scurtă excursie către Roskilde. Deja încep să mă acomodez cu transportul în comun și cu tarifele calculate în funcție de numărul zonei în care dorești să ajungi. Un lucru pe care l-am găsit interesant a fost faptul că cu aceleași tichete destinate transportului în Copenhaga am și putut călători cu trenul către Roskilde. Distanța este de aproximativ 30 de km, iar cu trenul poți ajunge cam într-o jumătate de oră. Roskilde este un vechi oraș danez recunoscut de turiști în special datorită muzeului de bărci ale vikingilor. Drumul de la gară până aproape de țărm, locul unde se și găsește muzeul este unul plăcut. Ești inconjurat de case masive nordice, pe alocuri cu câte un supermarket, o bancă ori un magazin de pantofi, străbați o piață dominată de o veche catedrală gotică după care te pierzi printr-un simpatic parc la capătul căruia reușești să dai din nou de Marea Baltică și de siluetele unor bărci de lemn specifice unor vremuri mai îndepărtate. Tânjind după căteva minute de leneveală pe iarba crudă, ieșim cu regret din parc și ajungem în fața muzeului. Croaziera într-o bărcuța vikingă nu o mai prindem, dar surprindem tot felul de ateliere pregătite special pentru copii prin care aceștia învață cât mai multe despre vechile meșteșuguri ale strămoșilor vikingi. Mi s-a părut impresionantă ideea de a reconstrui câteva bărci cât mai aproape de cele originale. Muzeul povestește mai multe și despre un experiment din anul 2007 când cățiva entuziaști au reușit să reconstruiască cinci bărci vikinge cu care au refăcut un vechi traseu, între Roskilde și Dublin. Poate mai multe informații despre acest experiment transformat  le puteți găsi pe site-ul BBC. Pe lăngă prototipuri de bărci, experimentul de care vorbeam mai devreme, în cadrul muzeului se mai pot descoperi informații interesante referitoare la istoria si cultura vikingilor. Vizita la Roskilde merită fara îndoială, iar dacă muzeul vikingilor nu vă încântă, atunci un scurt moment de relaxare petrecut pe iarba crudă a parcului împreuna cu un pahar de vin rose o să vă convingă că alegerea făcută a fost una bună.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu